Składniki:
- 10 dkg malin
- 10 dkg truskawek
- 10 dkg jeżyn
- 10 dkg porzeczek
- 10 dkg wiśni
- 1 łyżka żelatyny
- 4 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- kieliszek białego wina
- szklanka kremówki
- sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Owoce umyć, osuszyć, wydrylować pestki z wiśni, truskawki pokroić na kawałki. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Żółtka z cukrem ubić na parze na puszystą masę, dodać sok z cytryny. Wino podgrzać i dodać żelatynę, mieszać do rozpuszczenia, przestudzić. Galaretkę z wina wlać do kremu z żółtek, wymieszać. Śmietankę ubić, dodać do kremu, delikatnie wymieszać, rozłożyć do salaterek, wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować owocami.