Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owocowa pianka Iwony

Składniki:

  • 10 dkg malin
  • 10 dkg truskawek
  • 10 dkg jeżyn
  • 10 dkg porzeczek
  • 10 dkg wiśni
  • 1 łyżka żelatyny
  • 4 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • kieliszek białego wina
  • szklanka kremówki
  • sok z cytryny

    Sposób przyrządzenia:

    Owoce umyć, osuszyć, wydrylować  pestki z wiśni, truskawki pokroić na kawałki. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Żółtka z cukrem ubić na parze na puszystą masę, dodać sok z cytryny. Wino podgrzać i dodać żelatynę, mieszać do rozpuszczenia, przestudzić. Galaretkę z wina wlać do kremu z żółtek, wymieszać. Śmietankę ubić, dodać  do kremu, delikatnie wymieszać, rozłożyć do salaterek, wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *