Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w polewie czekoladowej Iwony

Składniki:

  • 6 gruszek z kompotu

    Polewa:

  • ½ kostki masła
  • ½ szklanki wody
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • kilka kropli olejku rumowego lub kieliszek koniaku
  • ½ szklanki rodzynek

    Sposób przyrządzenia:

    Połówki gruszek osączyć z kompotu, ułożyć na półmisku. Przygotować polewę. Wszystkie składniki wymieszać, gotować w rondelku ciągle mieszając przez około 15 minut. Do jeszcze ciepłej polewy dodać olejek rumowy lub kieliszek koniaku i rodzynki, polać nią gruszki i schłodzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *