Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem waniliowy do gruszek Iwony

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • paczka cukru waniliowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 6 gruszek z kompotu

    Sposób przyrządzenia:

    Mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem waniliowym w ½ szklance zimnego mleka, po czym przelać do pozostałego mleka- zagotować, żółtka utrzeć z cukrem do białości i wlewać do nich wrzące mleko, stale ubijając. Do garnka z wrzącą wodą wstawić naczynie z utartymi żółtkami i ubijać na parze do zgęstnienia. Kremem polać połówki gruszek ułożone na półmisku i dobrze schłodzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *