Składniki:
- 1 kg łososia
- 70 g soli
- 90 g cukru
- 1 łyżka zgniecionego białego pieprzu
- 3 pęczki koperku
Składniki: 300 g mąki 1,5 szkl mleka 1 szkl wody sodowej 3 jajka sól olej Farsz: 300 g bryndzy 2łyżki masła 1 szkl śmietany 1 żółtko pęczek koperku sól Sposób wykonania: Do mleka wsypać mąkę, wbić jajka i wlać wodę sodową. Całość dokładnie wymieszać, dodając jeszcze szczyptę soli. Z powstałego ciasta smażyć naleśniki na rozgrzanym…
Składniki: duży naturalny jogurt 4-5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę 3 łyżki majonezu łyżka przyprawy maggi ½ szklanki posiekanego zielonego koperku łyżeczka soli ziołowej pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: W szklanej miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu, doprawić do smaku. Doskonale smakuje z grillowanym mięsem, paluszkami i chipsami.
Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 8 łyżek wody 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżeczki soku z cytryny 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę pęczek posiekanego szczypiorku pęczek posiekanego koperku zioła prowansalskie wg uznania sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Oliwę wymieszać z wodą, sokiem z cytryny, musztardą, zmiażdżonym czosnkiem, ziołami i posiekaną zieleniną, doprawić…