Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: koniak

Pasta pieprzowa jajeczna

Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki majonezu łyżka koniaku 2 łyżki masła 2 łyżki ziarenek marynowanego zielonego pieprzu Sposób wykonania: Z jajek wyjąć żółtka po czym zmiksować je razem z majonezem, koniakiem oraz pieprzem po czym doprawić do smaku solą. Następnie gdy masa stanie się gładka dodać posiekane białka i wymieszać.

Nalewka herbaciana

Składniki; 2/3 szkl. koniaku 25 g herbaty 1 szkl. cukru 2 szkl. wody kwasek cytrynowy wanilia Sposób wykonania: Herbatę zalać koniakiem i odstawić na 10 dni. Po tym czasie płyn zlać i wymieszać z syropem, kwaskiem cytrynowym oraz wanilią. Przelać do butelek i odstawić.

Poncz z koniakiem

Składniki: ½ szkl. rumu 1 szkl. koniaku ¼ szkl syropu( w proporcjach cukier i woda1:2) 1 szkl. mleka 3 jajka gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Żółta oraz białka ubić oddzielnie po czym je delikatnie połączyć. Następnie dodać koniak, rum oraz grace mleko. Delikatnie wymieszać i rozlać do szklaneczek. Posypać gałką muszkatołową.

Likier czereśniowy

Składniki: 2 kg czereśni 6 szkl. koniaku 3 szkl. cukru 3 szkl. wody Sposób wykonania: Wydrylowane wiśnie wrzucić do butelek po czym zalać je koniakiem. Odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić i połączyć z syropem zrobionym z wody i cukru. Przelać ponownie do butelek i wystawić do lodówki.