Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: koniak

Cocktail Bartka

Składniki: 20 ml koniaku 20 ml Apricot Brandy 20 ml soku z pomarańczy 80 ml wytrawnego wina musującego 6 kostek lodu Sposób wykonania: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w shakerze (oprócz wina). Następnie koktajl przecedzić przez sitko i przelać do kieliszka. Dodać kostki lodu i uzupełnić winem. Udekorować skórką pomarańczową.

Amazonce

Składniki; 20 ml koniaku 10 ml soku z cytryny 2 ml syropu z granatów 120 ml schłodzonego szampana 6 kostek lodu Sposób wykonania: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w shakerze (oprócz szampana). Następnie koktajl przecedzić przez sitko i przelać do kieliszka. Dodać kostki lodu i uzupełnić szampanem.  

Owoce w winie

Składniki: ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koniaku lub rumu ½ szklanki soku pomarańczowego 4 krążki ananasa konserwowego pokrojonego w kostkę 1 podzielona na części, obrana pomarańcza 2 obrane, pokrojone w ósemki kiwi cytryna pokrojona w pół plasterki lód w kostkach Sposób przyrządzenia: Na dnie pucharków szklanych ułożyć  pokrojonego ananasa, a na bokach pucharków…

Miód z kieliszkiem koniaku

Składniki: 750 g miodu ½ szkl. cukru łyżeczka herbaty kieliszek koniaku sok z ½ cytryny 1l wody ¼ łyżeczki cynamonu 10-12 goździków Sposób wykonania: Miód, zalać gorąca wodą, dodać herbatę, cynamon oraz goździki. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia, odstawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie przecedzić i dodać jeszcze sok z cytryny…