Składniki: pomidory 1 kg woda 1 litr sól 1 łyżka cukier 2 łyżki ocet 4 łyżki żelatyka 10 łyżek ziele angielskie cebula 1 sztuka czosnek Sposób przyrządzenia: Dojrzałe, ale twarde pomidory należy dobrze sparzyć gorącą wodą, następnie obrać je ze skórek i pokroić w ćwiartki, tak pokrojone pomidory należy przełożyć do słoików. Z przegotowanej, ale…
Tag: konfitury
Marmolada
Marmolada morelowa Ilony
by albertos • • 0 Comments
Dżemy
Dżem z owoców leśnych
by albertos • • 0 Comments
Składniki: jerzyny 2 szklanki jagody czarne 2 szklanki poziomki 2 szklanki cukier 2 szklanki Sposób przyrządzenia: Owoce należy umyć na sitku pod bieżącą wodą, następnie odsączyć i przełożyć do garnka. W garnku należy zasypać je cukrem, gotować na małym ogniu przez około pół godziny, do jakiś czas mieszając. Gorące owoce należy przekładać do wyparzonych słoików…
Dżemy
Dżem porzeczkowy Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: porzeczki czarne 2 kg cukier 2 szklanki Sposób przyrządzenia: Porzeczki należy obrać z łodyżek, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pozostawić do odcieknięcia, przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Owoce należy lekko zmiażdżyć i odstawić na kilka godzin, żeby zmiękły. Po tym czasie należy je prażyć w garnku przez około 30 minut, następnie przekładać gorące…



