Składniki:
- pomidory 1 kg
- woda 1 litr
- sól 1 łyżka
- cukier 2 łyżki
- ocet 4 łyżki
- żelatyka 10 łyżek
- ziele angielskie
- cebula 1 sztuka
- czosnek
Sposób przyrządzenia:
Dojrzałe, ale twarde pomidory należy dobrze sparzyć gorącą wodą,
następnie obrać je ze skórek i pokroić w ćwiartki, tak pokrojone
pomidory należy przełożyć do słoików. Z przegotowanej, ale ostudzonej
wody należy odlać połowę, po czym ją zagotować na ogniu i rozpuścić w
niej przygotowaną żelatynę. Pozostałą część wody należy zagotować z
dodatkiem soli, cukru, octu, cebuli, czosnku i ziela angielskiego, po
zagotowaniu odstawić do wystygnięcia, wymieszać ją i wlać do
przygotowanych słoików z pomidorami. Słoiki należy szczelnie zakręcić i
pasteryzować 5 minut.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos