Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: konfitury

Marynowana cebulka

Składniki: cebula 4 kg sól 80 dag Sposób przyrządzenia: Cebulę proszę obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry, które należy posypać dobrze solą i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny, po czym należy ułożyć cebulę w słoikach i ugniatać ją, zakręcić słoiki i pasteryzować je przez 10 minut. Przepis nadesłany na Super Konkurs…

Sok malinowy Ilony

Składniki: maliny 1 kg cukier 1/2 kg Sposób przyrządzenia: Maliny należy przebrać, następnie opłukać i osuszyć. Wrzucić je do słoja i zasypać cukrem. Słój należy zakryć kilkom warstwami gazy, ścisnąć recepturką i postawić w ciepłym miejscu na kilka dni, ubytek cukru na wierzchu należy każdego dnia uzupełniać tak, aby maliny nie były widoczne na wierzchu,…

Śliwkowy dżem

Składniki: śliwki 4 kg cukier biały 2 kg cukier żelujący 1- 1,5 kg Sposób przyrządzenia: Dojrzałe śliwki należy przebrać, dokładnie umyć, następnie wydrylować. Wrzucić je do garnka, podlać wodą, zagotować co jakiś czas mieszając, gdy śliwki się rozgotują należy dosypać do nich najpierw cukier biały i gotować do momentu jego rozpuszczenia się, a następnie cukier…

Kompot śliwkowy Ilony

Składniki: śliwki 40 dag cukier 5 łyżek woda 0,75 litra cynamon 1/2 łyżeczki Sposób przyrządzenia: Wodę należy zagotować w garnuszku z cukrem oraz cynamonem. Śliwki należy dokładnie umyć, w miarę potrzeby wypestkować. Owoce wrzucić do wrzącej wody, następnie zagotować i zestawić z ognia. Odstawić na około 15 minut pod przykryciem, żeby kompot nabrał smaku. Można…