
Składniki:
- 2 ½ szkl. mąki
- 1 szkl. wody
- ½ szkl. cukru
- 2 łyżki masła
- ½ łyżeczki soli
- 1 szkl. konfitur
- cukier puder
- cynamon
- tłuszcz

Składniki: buraki ćwikłowe 5 kg czosnek 3 ząbki cebula 2 sztuki Zalewa: ocet 1,5 szklanki woda 1,5 szklanki cukier 3/4 szklanki ziele angielskie 5 ziaren pieprz ziarnisty 5 ziaren liść laurowy 2 sztuki Sposób przyrządzenia: Buraczki należy umyć, a następnie ugotować w skórkach. Po ugotowaniu należy je wystudzić, a następnie zetrzeć na tarce jarzynowej o…
Składniki: dynia 2 kg cukier 1/2 kg ocet 1 szklanka cynamon 1 kawałek goździki 5 sztuk sól 1 łyżeczka Sposób przyrządzenia: Z dyni należy wydrążyć miąższ i pokroić go w kostkę. W garnku należy zagotować wodę, posolić i na gotującą się wodę wrzucać dynię i gotować około 5 minut. Po tym czasie dynię należy odcedzić…
Składniki: węgierki 2 kg cukier 30 dag ocet 6 % 400 ml goździki 10- 15 sztuk woda 1/2 litra Sposób przyrządzenia: Śliwki należy dokładnie umyć, a następnie ponakłuwać w nie goździki. Z cukru, 1/2 litra wody oraz octu należy przygotować zalewę i zalać nią śliwki. Wszystko razem zagotować, a następnie wystudzić. Śliwki należy odcedzić. Zalewkę…
Składniki: czosnek 10 główek ocet winny 1,5 szklanki woda 1/2 szklanki sok z cytryny 1/2 szklanki miód 8 łyżek sól odrobina Sposób przyrządzenia: Z octu winnego, wody, soku z cytryny, miodu i soli należy zagotować zalewę. Obrany czosnek należy wrzucić do wrzątku i wyjąć po 5 minutach, odsączyć i przełożyć do słoiczków. Zalać marynatą, zakręcić…