Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: konfitury

Dżem z berberysu i jabłek

Składniki: 0,5 kg berberysu 0, 5 kg jabłek 350 g cukru ½ szkl. wody Sposób wykonania: Jabłka wydrążyć i usunąć gniazda nasienne po czym pokroić je w plasterki. Oczyszczony berberys również pokroić plasterki. Wrzucić je do garnka, podlać ½ szkl. wody i rozgotować, wówczas wsypać cukier i smażyć na małym ogniu.

Konfitury z winogron Kasi

Składniki: 800 g winogron 7-8 szkl. cukru 1 ½ szkl. wody Sposób wykonania: Z winogron usunąć ziarenka po czym zasypać je połową cukru i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie z reszty cukru i wody ugotować syrop d o którego dodać owoce. Całość wymieszać i smażyć na małym ogniu.

Ciastka nadziewane konfiturami

Składniki: 12 łyżek masła ½ szkl. cukru 2 jajka 2 szkl. mąki 1 szkl. konfitur Sposób wykonania:Masło utrzeć do białości wówczas wbić jajka i dodać mąkę oraz cukier.Całość dokładnie zagnieść.Ciasto przełożyć do połowy foremek, nałożyć konfitury i przykryć daszkiem zrobionym z ciasta.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut.