Składniki: 1 kg śliw bez pestek 2 papryczki chili 5 dkg cukru 2 dkg soli 6 ząbków czosnku 5 dkg natki pietruszki 5 dkg koperku szczypta mielonej kolendry Sposób przyrządzenia: Pozbawione pestek śliwki zmielić w maszynce do mięsa, dodać sól i cukier, doprowadzić do wrzenia gotować 5 minut. Dodać bardzo drobno posiekaną zieleninę, czosnek i…
Tag: kolendra
Kaczka
Kaczka aromatyczna
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 młoda kaczka podzielona na 8 części ½ szklanki octu winnego białego 3 cm posiekanego imbiru 1 łyzeczka posiekanego czosnku 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kminku 5 rozgniecionych ziaren kardamonu szczypta cynamonu 3 liście laurowe sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kaczkę natrzeć solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy bez liści laurowych wymieszać…
Łosoś
Łosoś w curry po tajsku
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z łososia 1 pęczek zielonej dymki 1 brokuł 1 łyżka aromatycznego curry 1,5 szklanki mleka kokosowego ¾ szklanki bulionu rybnego 2 szklanki grubo pokrojonego szpinaku 1 łyżka posiekanej naci kolendry 1 łyżka podprażonych wiórek kokosowych olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kilku centymetrowe odcinki…
Porady i Ciekawostki
Kuchnia pachnąca kolendrą.
by marek • • 0 Comments
Dzięki swojemu pięknemu zapachowi i aromatowi ziarna kolendry występują w eliksirach miłosnych. Sproszkowane nasiona i młode liście używane są w kuchni orientalnej do stymulacji i poprawy trawienia. Zabawny jest fakt, że w wiktoriańskim lingua flora kolendra była symbolem "ukrytych zalet"! Istnieje, używany od tysięcy lat, napój miłosny z kolendry. Należy zemleć siedem ziaren kolendry, wymawiając…
Ryby
Pulpetti tal-Makku
by Administrator • • 0 Comments
Składniki (4 porcje): • 200g filetów rybnych – ugotowanych na parze i podzielonych na “płatki” • ½ cebuli cieniutko pokrojonej • 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki • 1 łyżeczka posiekanej natki kolendry • 1 łyżeczka posiekanego chili • 75g maki • 15g maki kukurydzianej • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • szczypta…