Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kiszone

Dżem z czarnej porzeczki – Iwony

Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 60-80 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, obrać z szypułek, osączyć. Połowę owoców zmiażdżyć i zasypać cukrem na kilka godzin odstawić. Gotować  na małym ogniu ,aż masa zacznie gęstnieć, wtedy dodać resztę pozostałych owoców i gotować na małym ogniu, raz po raz mieszać. Gotowy dżem  jest wtedy , gdy przeniesiona…

Surowy przecier z czarnej porzeczki – Iwony

Składniki: 1 litr przecieru porzeczkowego 1,2 kg cukru Sposób przyrządzenia: Porzeczki umyć, obrać z szypułek, osączyć i zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać odpowiednią ilość cukru i mieszać,  aż  cukier się rozpuści. Przecier nakładać do uprzednio umytych i wyparzonych słoiczków , zakręcić wieczka. Ułożyć  słoiczki  w garnku, zalać wodą do 1/3 pojemności garnka i zagotować…

Ogórki chili

Składniki: 5 kg ogórków 6 łyżek soli 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 główki czosnku 3-6 łyżeczek chili(sześć to już bramy piekieł ) 16 łyżek oleju bądź też szlachetniejszej oliwy Sposób przyrządzenia: Ogórki pokroić w ćwiartki na pół ( na ósemki), zasypać solą(6łyżek) po ok.2-3 godzinach zlać wodę z ogórków, dodać 2 szklanki octu,…

Polska tradycja – ogórki

Owoc jednorocznej rośliny z rodziny dyniowatych, pochodzącej z północno-zachodnich Indii, gdzie rośnie w stanie dzikim i gdzie znany był już trzy tysiące lat temu, podobnie jak w Grecji, Rzymie i innych krajach rejonu Morza Śródziemnego. Owocem ogórka jest nibyjagoda powstała z mięsistych ścian zalążni zrośniętej z dnem kwiatowym. Ogórki są koloru mlecznobiałego do ciemnozielonego, zmieniającego się wraz ze wzrostem na żółty i pomarańczowy. Kształt ogórka jest wydłużony baryłkowaty, maczugowaty lub cylindryczny o powierzchni gładkiej, brodawkowatej, szorstkiej, bruzdkowanej lub pokrytej włoskami. Wartość odżywcza ogórków jest niewielka, lecz są cenne ze względu na smak i zawartość wielu związków o charakterze zasadowym, co korzystnie wpływa na trawienie i odkwasza organizm.