Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kiszona

Kaczka duszona z kapustą

Składniki: pół kaczki(około60dkg) sól majeranek czosnek 2 dkg tłuszczu łyżka mąki 60dkg kwaszonej kapusty cebula 2-3suszone grzyby Sposób przyrządzenia: Połowę kaczki po odcięciu udka pokrajać w poprzek na 2-3 części. Mięso natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, obrumienić na tłuszczu .Zdjąć z patelni a na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę, ułożyć obrumienione mięso kaczki ,podlać niewielką ilości wody,…

Kapusta na prędce kiszona ze śmietaną. (Wyborna)

Kto lubi kapustę świeżą na kwasie, w ten sposób przyrządzona jest doskonała. Uszatkować drobno jedną lub dwie główki kapusty, ułożyć w kamiennym garnku, zalać letnią słoną wodą odcedzoną z ugotowanych kartofli i pozostawić przykrytą nad kuchnią. Na trzeci lub czwarty dzień kapusta jest już do użycia. Wtedy ją nastawić, zalawszy tym samym kwasem, a gdy…

Kiszona kapusta z grzybami.

Składniki: 1 kg kapusty kiszonej, 1/2 kg pieczarek lub 10dkg suszonych grzybów, 1/2 kostka masła lub 10dkg domowego smalcu, liść laurowy, angielskie ziele, sól, pieprz i ewentualnie kminek. Sposób przyrządzenia: Starannie wypłukaną kapustę gotujemy w małej ilości wody z przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i ewentualnie kminek) do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucamy…

Kapusta kiszona po węgiersku

Składniki: 1kg kiszonej kapusty 10dkg smalcu 25dkg kości od schabu 25dkg żeberek wieprzowych 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 łyżki mąki ½ szklanki śmietany zielony koper pieprz, papryka Sposób wykonania: Kapustę gotujemy z kośćmi, żeberkami, wędzonką. Gdy kapusta zmięknie wyjmujemy wędzonkę, kości żeberka. Ze smalcu, cebuli, mąki wykonujemy rumianą zasmażkę, dodajemy do kapusty, dodajemy koperek,…