Składniki: 50 dag kaszanki gryczanej 12 winnych jabłek łyżka majeranku 3 łyżki masła 5 dag tłustego boczku ½ cytryny łyżka cukru pudru sól pieprz Sposób wykonania: Z jabłek ściąć wierzch a miąższ delikatnie wydrążyć. Następnie boczek pokroić w kostkę i stopić na patelni, wówczas doda kaszankę i razem przesmażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz…
Tag: kaszanka
Wieprzowina
Kaszanka z pieczarkami i papryką
by Alina Sówka • • 0 Comments
Składniki: 50 dag kaszanki 3 pieczarki 2 papryki 2 cebule 3 łyżki oleju sól pieprz Sposób wykonania: Pieczarki pokroić w plasterki i obsmażyć je na rozgrzanym oleju po czym dodać posiekaną cebulę i razem dusić pod przykryciem. Następnie wrzucić jeszcze pokrojoną w kostkę paprykę. Chwile jeszcze smażyć i dodać pokrojoną kaszankę. Trzymać na ogniu aby…
Zupy
Zupa z kaszanką
by Grazyna Szeremeta • • 0 Comments
Składniki: 3 średnie kaszanki vegeta 1 listek laurowy kilka ziaren ziele angielskiego 3 ziemniaki natka pietruszki maggi Sposób wykonania: 1 l wody zagotować z dodatkiem Vegety, listka laurowego i ziela angielskiego po czym wrzucić obrane ziemianki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Następnie włożyć kaszankę pokrojoną w plastry. Doprawić do smaku maggi. Przed podaniem…
Wieprzowina
Kaszanka z jabłkami
by Joanna Olszówka • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka smalcu ze skwarkami 500 g kaszanki 2 kwaśne jabłka Sposób wykonania: Kaszankę pokroić na mniejsze kawałki, które wrzucić na patelnie z rozgrzanym smalcem. Następnie dodać obrane jabłka pokrojone na ćwiartki. Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 15 minut.
Wieprzowina
Kaszanka z kiełbasą i jabłkami
by Krystyna Danielak • • 0 Comments
Składniki: 80 dag kaszanki 80 dag kiełbasy grillowej 3 jabłka sok z ½ cytryny 1 łyżka cukru pudru Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, które skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Następnie na szpadki nadziewać na przemian kawałek kaszanki, jabłka a potem kiełbasy. Piec na ruszcie około 10 minut z każdej strony.