Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kasza

Mamałyga z bryndzą

Składniki: 1 l tłustej śmietany 300 g kaszy kukurydzianej 100 g bryndzy sól Sposób wykonania: Śmietankę doprowadzić do wrzenia po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo kaszę. Następnie doprawić do smaku solą i trzymać na ogniu, aż całość zgęstnieje. Przed podaniem posypać pokruszoną bryndzą.

Krupnik na wołowinie

Składniki:

  • 1 kg wołowiny z kością
  • 2 kości wołowe ze szpikiem
  • ¼ szklanki pokrojonej w plastry pietruszki
  • ¼ szklanki pokrojonej w plastry łodygi selera
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę marchewki
  • 3 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
  • kilka suszonych grzybów
  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej
  • sól, pieprz, mielony imbir do smaku

Sałatka z kaszy i oliwek

Składniki: szklanka kuskusu 10 oliwek 2 papryki 2 pomidory ogórek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju sok z cytryny sól Sposób wykonania: Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu. Następnie oliwki przekroić na połówki, paprykę pokroić na paseczki, pomidory i ogórki w kostkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz czosnek. Dokładnie wymieszać…

Sałatka z tuńczyka i kaszy

Składniki: cebula puszka tuńczyka w sosie własnym 1/3 szklanki kaszki kus kus 1/2 puszki kukurydzy 5 ogórków kiszonych lub konserwowych majonez sól pieprz Sposób wykonania: Tuńczyka rozdrobnić widelcem, cebulę posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy a ogórki pokroić na plasterki. Następnie kasze ugotować według opisu na opakowaniu. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, polać majonezem i doprawić…