Składniki: ziemniaki boczek cebula zielona pietruszka przyprawy Sposób przyrządzenia: Surowe ziemniaki pokroić w plasterki, Blanszować kilka minut we wrzątku. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać w misce, posypać przyprawami i zieloną pietruszką, skropić oliwą według uznania. Następnie nakładać na folię aluminiową, zawinąć i grillować przez około 20 minut.
Tag: kartofle
Baranina
Comber jagnięcy z cebulką i młodymi kartofelkami
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki: 1kg combra jagnięcego 750g młodych kartofelków 400g młodych cebulek 30g smalcu 3 łyżki oliwy kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka listków świeżej szałwii kilka liści laurowych sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Comber pokroić w kawałki. Umyć, osuszyć. Cebulki obrać, połowę z nich pokroić w cienkie plasterki. Młode kartofelki umyć i wytrzeć szorstką ściereczką. Nie obierać. Rynienkę…
Dodatki
Ziemniaczki pieczone jak na Słowacji
by Judyta • • 3 komentarze
Będąc na Słowacji, dowiedziałam się, że tam gotowane kartofle to tylko półprodukt. Jadłam tam ziemniaczki na różne sposoby .. wszytskie pieczone ! oto mój pomysł: Składniki: Ziemniaczki [wcześniej ugotowane] Papryka Czosnek Cebula Pieczarki Sposób przygotowania: Pokroić ugotowane ziemniaczki na dużą kostkę. Pokroić także paprykę na dość spore kawałki. Nie obierać ząbków czosnku ale nie dawać…
Dodatki
Kartofle „a la Maitre d’Hotel”
by marek • • 0 Comments
Łyżkę młodego masła rozetrzeć z pół łyżką mąki, rozprowadzić słodką Śmietanką, wsypać trochę zielonej usiekanej pietruszki i trochę soli. Włożyć w ten sos pół litra pokrajanych w kostkę lub wydrążonych małych i ugotowanych kartofli, zagotować raz jeden i natychmiast podawać do sztuki mięsa lub ryb gotowanych z wody. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś…
Dodatki
Kartofle
by marek • • 0 Comments
Kartofle powinny się gotować w zimnej wodzie, na małym ogniu, wtedy tylko będą dobre. Póki młode koniecznie, a nawet i starsze, póki się tylko dadzą, trzeba skrobać łyżką blaszaną, a nie strugać nożem. Ugotowane, po odlaniu wody, osolić dobrze i potrząsnąć garnek z kartoflami kilka razy, aby sól wszędzie się dostała. Do młodych kartofli kłaść…