Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kartofle

Ziemniaki z grilla

Składniki: ziemniaki boczek cebula zielona pietruszka przyprawy Sposób przyrządzenia: Surowe ziemniaki pokroić w plasterki, Blanszować kilka minut we wrzątku.  Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać w misce, posypać przyprawami i zieloną pietruszką, skropić oliwą według uznania. Następnie nakładać na folię aluminiową, zawinąć i grillować przez około 20 minut.  

Comber jagnięcy z cebulką i młodymi kartofelkami

Składniki: 1kg combra jagnięcego 750g młodych kartofelków 400g młodych cebulek 30g smalcu 3 łyżki oliwy kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka listków świeżej szałwii kilka liści laurowych sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Comber pokroić w kawałki. Umyć, osuszyć. Cebulki obrać, połowę z nich pokroić w cienkie plasterki. Młode kartofelki umyć i wytrzeć szorstką ściereczką. Nie obierać. Rynienkę…

Ziemniaczki pieczone jak na Słowacji

Będąc na Słowacji, dowiedziałam się, że tam gotowane kartofle to tylko półprodukt. Jadłam tam ziemniaczki na różne sposoby .. wszytskie pieczone ! oto mój pomysł: Składniki: Ziemniaczki [wcześniej ugotowane] Papryka Czosnek Cebula Pieczarki Sposób przygotowania: Pokroić ugotowane ziemniaczki na dużą kostkę. Pokroić także paprykę na dość spore kawałki. Nie obierać ząbków czosnku ale nie dawać…

Kartofle „a la Maitre d’Hotel”

Łyżkę młodego masła rozetrzeć z pół łyżką mąki, rozprowadzić słodką Śmietanką, wsypać trochę zielonej usiekanej pietruszki i trochę soli. Włożyć w ten sos pół litra pokrajanych w kostkę lub wydrążonych małych i ugotowanych kartofli, zagotować raz jeden i natychmiast podawać do sztuki mięsa lub ryb gotowanych z wody. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś…

Kartofle

Kartofle powinny się gotować w zimnej wodzie, na małym ogniu, wtedy tylko będą dobre. Póki młode koniecznie, a nawet i starsze, póki się tylko dadzą, trzeba skrobać łyżką blaszaną, a nie strugać nożem. Ugotowane, po odlaniu wody, osolić dobrze i potrząsnąć garnek z kartoflami kilka razy, aby sól wszędzie się dostała. Do młodych kartofli kłaść…