Skład: 3 – 4 kg karpia 300g cebuli 3 pomidory 6 ostrych papryk Sól i mielona papryka Sposób wykonania: Rybę sprawić, mięso od kręgosłupa i podzielić na kawałki o szerokości około 3 cm. Na głowie, kręgosłupie i płetwach ugotować lekki wywar z dodatkiem cebuli, soli i papryki. Gotować około 1 godziny na bardzo wolnym…
Tag: karp
Węgry
Karp zapiekany w śmietanie
by tinca • • 0 Comments
Skład: 3kg karpia 100g wędzonego boczku 300g śmietany łyżka mąki 400g cebuli 100g masła 10g papryki 300g pomidorów 6 zielonych ostrych papryk sól Sposób wykonania: Karpia sprawić, umyć i przekroić wzdłuż na pół. Wyfiletować z ości, podzielić na części po około 200g każda. Kawałki ryby naszpikować paseczkami boczku, doprawić solą i papryką. Brytfankę lub…
Karp
Karp w szarym sosie
by Marian Borkowski • • 0 Comments
TRADYCYJNA POLSKA POTRAWA WIGILIJNA Składniki:1 kg karpia, 50 dag warzyw jak na rosół (bez kapusty), 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, sól, pieprz mielony. Sos: 20 dag piernika, po 5 dag rodzynków i migdałów, 2 łyżki masła, pół cytryny, 4 łyżki miodu, 1/2 l wywaru z ryby, sól, cukier. Sposób przyrządzenia:…
Karp
Karp z pieczarkami
by Marian Borkowski • • 0 Comments
Składniki: karp ok. 1 kg 1 cebula 30 dag pieczarek 3 łyżki masła 1 łyżka oleju pół cytryny łyżeczka zmielonej (utłuczonej) kolendry zielona pietruszka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia oskrobać z łusek, wypatroszyć, bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, podzielić na dzwonka, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, posypać solą i kolendrą, przykryć, wstawić na conajmniej…
Karp
Karp smażony na maśle
by Marian Borkowski • • 1 Comment
Składniki: 1-1,5 kg karp lustrzeń (lub sazan), 1 cebula, przyprawy (sól, pieprz), 4 czubate łyżki (do zupy) masła Sposób przyrządzenia: Karpia oskrobać z łusek (jeśli pochodzi z mulistego jeziora przecieramy następnie skórę pumeksem dla usunięcia mulistego nalotu), wypatroszyć, bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, podzielić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem, obłożyć cebulą pokrajaną w…