Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp w galarecie po węgiersku

Skład:

  • 3 – 4 kg karpia
  • 300g cebuli
  • 3 pomidory
  • 6 ostrych papryk
  • Sól i mielona papryka

 

Sposób wykonania:

Rybę sprawić, mięso od kręgosłupa i podzielić na kawałki o szerokości około 3 cm. Na głowie, kręgosłupie i płetwach ugotować lekki wywar z dodatkiem cebuli, soli i papryki. Gotować około 1 godziny na bardzo wolnym ogniu tak aby wywar pozostał klarowny. Do przecedzonego wywaru dodać przygotowane kawałki ryby i powoli gotować 15 minut. Delikatnie wyjąć kawałki ryby z wywaru, poukładać na półmisku, ozdobić kawałkami jajka ugotowanego na twardo oraz papryką pokrajaną w krążki. Zalać przecedzonym przez gęste sito wywarem z dodatkiem żelatyny.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *