Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: karp

Karp wigilijny

Składniki: 1 karp sok cytrynowy seler cebula kieliszek czerwonego wytrawnego wina skórka otarta cytrynowa kilka ziarenek pieprzu 1/3 łyżeczki imbiru szklanka ciemnego piwa kostki cukru 5 dkg suchego piernika na miodzie lub chleba razowego 5 dkg rodzynek 2 łyżki masła łyżka powideł ze śliwek Sposób wykonania: Karpia  w wadze około kilograma zabijamy i skrzętnie zbieramy krew…

Karp, leszcz lub lin w szarym sosie

Po zakłuciu karpia i wypuszczeniu krwi z niego do octu, oczyścić go z łuski. wyprawić, pokrajać na dzwonka, lub też zostawić w całości lecz już nie myć, posolić trochę i pozostawić tak godzinę. Następnie włożyć karpia w rondel, wlać na niego trochę wina czerwonego, ocet z krwią od karpia, dodać włoszczyzny, trochę korzeni i tak…

Pikantna czerwona zupa rybna

Składniki: • świeży karp – 1,5 kg • 4 średniej wielkości płocie • łyżka oliwy z oliwek • 2 marchewki • 2 pietruszki • średni seler korzeniowy • 3 cebule • 4 ziarenka ziela angielskiego • liść laurowy • 2 łyżeczki wegety • mała puszka koncentratu pomidorowego • łyżka łagodnej pasty z czerwonej papryki •…

Zupa rybacka – halászlé

Składniki: • 1 kg karpia • 1 kg leszcza, płoci lub innych ryb słodkowodnych • 2 cebule (20 dag) • 2 papryki (40 dag) • 1 łyżka przecieru pomidorowego • papryka w proszku • 1 czuszka • szczypta cukru • sól Sposób przyrządzenia: Cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych…