Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: karnawałowe

„Pizza” ryżowa*

Składniki: 25 dag ryżu 20 dag kiełbasy 3 jajka 50 dag pomidorów 3 ząbki czosnku 10 dag żółtego sera bazylia, tymianek 2 łyżki masła bułka tarta olej Sposób przyrządzenia: Pomidory sparzyć ( 2 zostawić do dekoracji), obrać, pokroić w plastry, dusić na rozgrzanym oleju ok. 4 min. Pod koniec duszenia dodać 3/4 szklanki wody, zioła,…

Pierścień ryżowy na ostro

Składniki: 50 dag ryżu 1/2 puszki groszku konserwowego 1/2 puszki kukurydzy 2 małe ostre papryki 3 jajka 1 łyżeczka curry 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka papryki w proszku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować na sypko i podzielić na 3 części. Groszek i kukurydzę odsączyć , paprykę pokroić w cienkie paseczki. Do 1/3 części ryżu…

Sałatka meksykańska*

Składniki: 150g ryżu lub kaszy gryczanej 3 pomidory 1 duża zielona papryka pokrojona w kostkę 4 łyżki majonezu przyprawy sok z cytryny olej kilka grubych plastrów szynki Sposób przyrządzenia: Ugotuj ryż. Sparz pomidory wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Plasterki pomidora pokrój w ćwiartki. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, sok z cytryny i olej. Przyprawione…

Parówki w cieście*

Składniki: Ciasto: cienkie parówki 2 szklanki mąki 1 żółtko 3/4 szklanki mleka 3 dkg drożdży łyżka oleju sól Sposób przyrządzenia: Ciasto ugnieść , rozwałkować . Pokroić w paseczki, owijać parówki. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 20 minut w 220 st. Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Anna Muchowska

Ciasteczka dtożdżowe z cynamonem i powidłami*

Składniki: ½ kostki drożdży  (50 g) ¾ szklanki cukru 2 i ½ szklanki letniego mleka ½ łyżeczki soli 7 szklanki mąki 2/3 kostki rozpuszczonej margaryny Na farsz: cynamon powidła cukier rozpuszczona margaryna Sposób przyrządzenia: Drożdże, mleko, cukier wymieszać i poczekać aż zacznie bąbelkować. Połączyć składniki i dobrze wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto…