Składniki: 25 dag kości 25 dag włoszczyzny 30 dag białej kapusty 5 dag cebuli szczypta kminku 2 szkl. śmietany 3 dag mąki 30 dag pomidorów sól Sposób wykonania: Z kości oraz włoszczyzny ugotować wywar. W między czasie kapustę poszatkować, dodać do niej posiekaną cebulę i kminek po czym zalać je małą ilością wody i ugotować.…
Tag: kapusty
Dodatki
Kapusta po malezyjsku
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 3 szklanki grubo pokrojonej kapusty 6 małych, pokrojonych na połowę pieczarek 3 drobno pokrojone ząbki czosnku 10 posiekanych drobno krewetek 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1 łyżka oleju sól, pieprz biały szczypior posiekany Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, chwilkę smażyć mieszając, dodać krewetki i pieczarki smażyć 2 minuty, dodać kapustę i…
Dodatki
Aromatyczna kapusta
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 35 dkg pokrojonej drobno białej kapusty 2 łyżki masła 1 łyżka maku odrobina otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę zalać wodą, doprowadzić do ,wrzenia i odcedzić. Ponownie zalać, tym razem wrzątkiem i gotować aż zmięknie. W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać odcedzoną kapustę i pozostałe składniki,…
Dodatki
Kapusta młoda w śmietanie
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cebula 1 łyżka mąki pszennej 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 1 kwaśne jabłko 1 łyżeczka posiekanego koperku 2 łyżki masła sól i cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę umyć i poszatkować. Zalać niewielką ilością wody. Dodać połowę masła i drobno posiekaną cebulę. Podprawić solą i cukrem. Dusić ok.5…