Składniki: 1/2 główki kapusty (ok. 1/2 kg) sól 1 nieduża cebula 1 marchew pieprz sok z cytryny 2-3 łyżki oleju Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, cebulę posiekać a marchewkę zetrzeć na tarce. Całość wymieszać, skropić sokiem z cytryny oraz olejem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Tag: kapusta
Listy
Surówka z białej kapusty ze śmietaną
by Halina Wojtowicz • • 0 Comments
Składniki: 1/2 główki kapusty (ok. 1/2 kg) sól 1 nieduża cebula 1 łyżka posiekanego koperku 1/3 szklanki śmietany cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Kapustę poszatkować a cebulę i koperek posiekać. Całość polać śmietaną i doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Listy
Sałatka jarzynowa z brukselką
by Tomek Korzeniewski • • 0 Comments
Składniki: 1/5 główki włoskiej kapusty 10-15 dużych brukselek 1 marchew 1 ogórek kwaszony 2 jaja (ugotowane na twardo) sok z cytryny 2 łyżki oleju sól cukier pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, brukselki obgotować w osolonej wodzie. Następnie marchewkę zetrzeć na tarce, ogórka pokroić na plasterki a jajka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.…
Listy
Sałatka z mandarynek i kapusty
by Łukasz Madej • • 0 Comments
Składniki: 8 mandarynek 500 g kapusty włoskiej 2 marchwie 1 cebula 100 g rodzynek sos: 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżeczka miodu Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, mandarynki obrać i podzielić na cząstki, marchewki zetrzeć na tarce, cebulę posiekać a rodzynki sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie jogurt wymieszać z…
Listy
Sałatka z kapusty i jabłka
by Olga • • 0 Comments
Składniki: ¼ główki kapusty 1 jabłko ½ szkl. soku z żurawin 1 łyżka oleju ½ łyżeczki papryki sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, jabłko pokroić w kostkę. Następnie sok z żurawin wymieszać z olejem, papryką, solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Sosem polać sałatkę i jeszcze raz wymieszać.