
Składniki:
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- cebula
- marchewka
- łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki kminku
- łyżka oleju

Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego 50 dag białej kapusty 5 dag smalcu 4 dag mąki łyżka przecieru pomidorowego 1 dag kminku sól pieprz Sposób wykonania: Mięso zalać 1,5 szklanki wody i pogotować. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, kminek oraz 1,5 l gorącej wody. Gotować o miękkości składników. Z mięsa usunąć kości i ponownie dodać do zupy.…
Składniki: 1 1 wywaru z kości 40-50 dag kiszonej kapusty 5 dag wędzonego boczku 3 dag smalcu 3 dag mąki sól pieprz liść laurowy Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym zalać 1 szklanka wrzątku i ugotować, po czym wlać do niej wywar i dodać zasmażkę przyrządzoną z tłuszczu i mąki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić…
Składniki: ½ kg czerwonej kapusty 2 jabłka 10 dag skandyzowanej skórki pomarańczowej 10 dag orzechów ziemnych 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oliwy sól cukier Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, jabłka zetrzeć na tarce. Dodać jeszcze skórkę pomarańczową oraz posiekane orzechy. Całość wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny, oliwą, solą oraz cukrem.