Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kapusta

Sałatka z pekińskiej, moreli i pomarańczy

Składniki: 40 dag kapusty pekińskiej 2 pomarańcze 4 morele suszone 100 ml soku pomarańczowego 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki majonezu sok z cytryny pieprz Sposób wykonania; Kapustę poszatkować, obrane pomarańcze podzielić na cząstki a morele pokroić na mniejsze kawałki. Następnie majonez wymieszać z musztardą, sokiem z pomarańczy i cytryny. Doprawić jeszcze do smaku pieprzem i…

Surówka z kiszonej kapusty i śliwek

Składniki: 50 dag niezbyt kwaśnej kiszonej kapusty marchewka 15 dag suszonych śliwek kalifornijskich jabłko 10 dag kiełków sojowych łyżka oleju słonecznikowego łyżka majonezu łyżeczka cukru, pieprz Sposób wykonania; Do kiszonej kapusty dodać startą na tarce marchewkę oraz śliwki i jabłka pokrojone na małe kawałki. Następnie olej wymieszać z majonezem, cukrem oraz pieprzem. Sosem polać sałatkę…

Sałatka z kapusty i czerwonych cebulek

Składniki: po 2 szklanki poszatkowanej białej i czerwonej kapusty 3 drobno posiekane czerwone cebulki Sos: ½  łyżki masła ½ łyżki mąki ½ łyżki cukru ½ łyżki ostrej musztardy łyżka octu winnego ½  szklanki bulionu z kostki sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę wymieszać z cebulą. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozporwadzić ją bulionem.…

Sałatka z kapusty i rzodkiewek z melisą

Składniki: ½  główki małej białej kapusty pęczek czerwonych rzodkiewek cebula 2 łyżki posiekanych listków melisy łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki oleju łyżka soku z cytryny łyżeczka cukru pieprz sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, rzodkiewki pokroić na plasterki, cebulę w krążki a melisę i natkę pietruszki posiekać. Następnie olej wymieszać z sokiem z cytryny, solą,…

Sałatka z pekińskiej, papryki i marchewki

Składniki: pół niedużej kapusty pekińskiej pół strąka żółtej papryki marchewka pół małego selera ogórek kwaszony jasna część pora jabłko po 2 łyżki jogurtu i majonezu cukier sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, paprykę pokroić w paski, marchewkę i selera zetrzeć na tarce. Następnie ogórka pokroić w plasterki, pora w krążki a jabłko w kostkę. Wszystkie…