Składniki: 120 g bryndzy 120 g masła 1 łyżeczka kaparów 1 filet anchois ½ pęczka szczypiorku 1 łyżka musztardy papryka w proszku kminek sól Sposób wykonania: Masło razem z bryndzą przetrzeć przez sito. Następnie anchois, kapary oraz szczypiorek posiekać i dodać do masła oraz bryndzy. Dodać jeszcze musztardę i całość dokładnie utrzeć i doprawić do…
Tag: kapary
Przekąski
Grzanki z pastą oliwkową
by Elżbieta Kalisz • • 0 Comments
Dodatki
Pasta z czarnych oliwek z anchois i kaparami
by Katarzyna Wojtas • • 0 Comments
Składniki: 250 g czarnych oliwek 3 ząbki czosnku 4 filety anchois 3 łyżki kaparów 4 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Czosnek, kapary, oliwki oraz anchois pokroić na mniejsze kawałki po czym razem je zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Sosy
Sos z serem feta i oregano
by Kornelia Bogusz • • 0 Comments
Składniki: 1/3 szkl. sera feta ½ łyżeczki suszonego oregano ¼ szkl. oliwek kalmata pokrojonych w plasterki 1 łyżka kaprów ¼ szkl. wiśniowych pomidorów pokrojonych na ćwiartki 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli czosnkowej 1/8 łyżeczki pieprzu cytrynowego Sposób wykonania: Wszystkie podanie składniki wrzucić do miseczki i dokładnie ze sobą wymieszać. Przechowywać w lodówce.
Sałatki
Sałatka z camembertem oraz kaparami
by albertos • • 0 Comments
Składniki: pomidory twarde 2 sztuki makaron muszelki 5 dag oliwa 3 łyżki ocet 1/2 łyżki zioła 2 łyżeczki ser camembert 3 dag kapary 1 łyżka Sposób przyrządzenia: Pomidory po sparzeniu należy obrać ze skórki, a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku, odcedzić i wymieszać z pomidorami. W miseczce połączyć oliwę,…