Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kakao

Kawa piernikowa

Składniki: mocna kawa 1 szklanka mleko 1 szklanka kakao 2 łyżki cukier 2 łyżki przyprawa do piernika 2 łyżki bita śmietana Sposób przyrządzenia:Mleko należy zagotować z kakao i cukrem, w szklance należy zaparzyćkawę, połączyć ją z mlekiem i kakao, następne dodać do niej przyprawę dopierników, rozlać do szklanek, na wierzchu ozdobić bitą śmietaną. Przepis nadesłany…

Kawa po rumuńsku

Składniki: kawa 3 łyżeczki czubate kakao 2 łyżeczki cukier puder 4 łyżeczki wanilia 1/2 łyżeczki woda 1/2 litra Sposób przyrządzenia:Wanilię należy połączyć z odrobiną cukru pudru. Kawę, kakao i resztęcukru pudru należy wymieszać z odrobiną wrzątku. , podgrzać, a następniedodać resztę gorącej wody. Pozostawić na małym ogniu do zawrzenia. Dodaćwanilię, wymieszać i rozlać do filiżanek.…

Koktajl czekoladowo- mleczny

Składniki: mleko 1/2 litra śmietana kremówka 1/2 litra kakao 20 g cukier 50 g Sposób przyrządzenia: Mleko należy zagotować. Kakao należy rozprowadzić niewielką ilością zimnego mleka i wlać do gotującego się mleka. Całość należy zagotować, dodać cukier i wymieszać, następnie ostudzić, wlać do naczynia, dodać śmietanę i wszystko razem zmiksować. Można podawać schłodzone w lodówce.…

Krem twarogowy Ilony

Składniki: twaróg świeży 35 dag cukier 4 łyżki dżem owocowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki jajko 2 sztuki cytryna 1/2 sztuki likier cytrynowy 3 łyżki cukier waniliowy 1/2- 1 opakowania Sposób przyrządzenia: Należy zmiksować twaróg dodając do niego cukier i jajka. Miksować do momentu uzyskania puszystej masy. Tak otrzymana masę należy podzielić na dwie porcje.…

Muffinki kakaowe

 

Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
cukier waniliowy
1 jajko
1 szklanka mleka
0,5 kostki masła lub 1/4 szklanki oleju
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremek w razie braku papilotek

 


Sposób przyrządzenia:
Bierzemy dwie miski, do jednej wsypujemy składniki suche do drugiej mokre. Mieszamy. Później składniki suche wsypujemy do składników mokrych. I mieszamy, aby się złączyły nie miksujemy!! W cieście mają zostać małe grudki. Natłuszczamy foremki lub podłużną blachę na babeczki.  I posypujemy bułką tartą. Jeżeli mamy papilotki to nie używamy tłuszczu i bułki. Wlać ciasto do 3/4 foremki. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut. Od razu wyciągać i wyłożyć na sitko by babeczki wystygły. Można polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.  Smacznego.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Agata Bublewicz