Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jeżyny

Żeberka z grilla w jeżynowej glazurze

Składniki: 2 kg grubych żeberek wieprzowych sól Glazura: 1.5 szklanki jeżyn ½ szklanki keczupu ½ szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka tartego imbiru 1 łyżeczka sosu chili ½ łyżeczki pieprzu mielonego Sposób przyrządzenia: Składniki sosu zmiksować, przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia, gotować mieszając 3 minuty. Żeberka umyć, osuszyć, przyprawić solą. Piec na mocno rozgrzanym grillu…

Nalewka z jeżyn

Składniki: 2 szklanki jeżyn 1/2 szklanki cukru 1 szklanka wódki czystej 1 szklanka Brendy 1 szklanka syropu kukurydzianego 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżka soku cytrynowego Sposób przyrządzenia: Przebrane i umyte jeżyny wsypać do słoja, wsypać cukier. Jeżyny w miarę możliwości rozgnieść i wymieszać z cukrem, odstawić na kilka godzin. Dodać wódkę i Brendy,…

Z lasu do spiżarni – 3

Jeżyna Pędy roślin w zniesione lub płożące się, kolczaste, liście dłoniastodzielne, kwiaty białe albo różowe, owoce czarne, czerwone lub popielate, odrywające się razem z dnem kwiatowym. Gatunki o owocach czarnych nazywane są jeżynami, popielatych – ożynami, czerwonych – ostrężynami. W Polsce występują 63 gatunki dziko rosnące na skarpach, skrajach dróg, w lasach i zaroślach. Najpospolitsza…

Sernik z jeżynami

Składniki: 10 dag margaryny 25 dag jeżyn 75 dag tłustego twarogu 3 jajka 3 łyżki kaszy manny 25 dag cukru 1 cukier waniliowy 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Sposób przyrządzenia: Stop masło, odstaw aby ostygło. W wysokiej misce umieść twaróg,…