Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jesiotr w orzechowej panierce z jeżynowym sosem Barbecue

Składniki:

  • 2 filety z jesiotra
  • 100 g posiekanych i podprażonych orzechów laskowych
  • 100 g bułki tartej
  • 2 roztrzepane jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

    Sos:

  • 250 g jeżyn
  • mała posiekana cebula
  • 50 g suszonych na słońcu pomidorów
  • łyżeczka wyciśniętego czosnku
  • 50 g syropu jeżynowego lub malinowego
  • 50 g octu jabłkowego
  • 100 g sosu do steków lub dobrego ketchupu

    Sposób przyrządzenia:
    Sos: Wymieszać wszystkie składniki sosu razem i gotować na małym ogniu przez około 40 min. Następnie zmiksować blenderem.
    Wymieszaj bułkę tartą i podprażone orzechy, obtocz posolone i „popierzone” filety z jesiotra w jajku a następnie w mieszance bułki I orzechów.
    Na średnio rozgrzanej patelni podsmaż aż panierka lekko zbrązowieje. Dopiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 min.
    Podawać z łyżką sosu na każdym filecie.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *