Składniki: 2 cukinie /około 1 kg/ 1 puszeczka koncentratu pomidorowego 2 cebule 4 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz i cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Cukinie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki około 1 cm. Przygotowaną cukinię obrumienić na tłuszczu. Cebulę obrać, poddusić z dodatkiem łyżki tłuszczu, wymieszać z koncentratem pomidorowym, doprawić…
Tag: jarzyny
Listy
Kalafior z serem cheddar
by Paweł Ziemkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 podzielony na różyczki kalafior 1 łyżka wody 1 łyżka białego wina 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii 1 łyżeczka oleju ½ łyżeczki cukru sól do smaku 1/3 szklanki tartego sera cheddar Sposób przyrządzenia: Różyczki kalafiora dokładnie wypłukać. W rondlu wymieszać kalafior, wodę, wino, olej bazylię, sól i cukier, gotować pod przykryciem na małym ogniu…
Listy
Kalafior zapieczony z parmezanem i octem balsamicznym
by Bartek Gnatowski • • 0 Comments
Listy
Kalafiory z jajkami
by Małgorzata Zduniak • • 0 Comments
Składniki: 2 kalafiory / mogą być mrożone/ 5 jajek ugotowanych na twardo 2-3 łyżki tartej bułki 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Świeże kalafiory oczyścić wrzucić do garnka z osolona woda, dodać łyżkę cukru. Gotować kilka minut w odkrytym naczyniu aż odpowiednio zmięknie. Ugotowane na twardo jajka drobniutko…
Listy
Gęsta zupa jarzynowa z wołowiną
by Anka • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg mięsa wołowego bez kości 1 litr bulionu mięsnego 20 dkg różyczek brokuły 20 dkg fasolki szparagowej 2 ziemniaki 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w paski grubości palca. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać porcjami mięso, mocno je obrumienić ze wszystkich stron. Ziemniaki…