Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jarzyny

Warzywa duszone z kiełbasą

Składniki: 35 dag żółtej papryki, 35 dag cukini, 35 dag bakłażanów, 35 dag cebuli, 5 łyżek oliwy, 35 dag ziemniaków, 4 ząbki czosnku, 85 dag pomidorów z puszki, 750 ml bulionu drobiowego (instant), sól, pieprz, 25 dag kiełbasy (np. śląska), 1 pęczek bazylii Sposób przyrządzenia: Paprykę, cukinię i bakłażany oczyścić, umyć, następnie grubo pokroić. Cebulę…

Udka z kurczaka grillowane z warzywami

 

Składniki:

    • 1 kg udek z kurczaka
    • 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona na ćwiartki
    • 1 mała cukinia pokrojona na ćwiartki
    • 1 średni kabaczek pokrojony na ćwiartki
    • 1 por, biała część przekrojona na połowę
    • ¼ szklanki przekrojonych szalotek
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka pokrojonego drobno czosnku
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
    • świeża bazylia

Mix warzyw i owoców marynowanych

Składniki: małe pomidory cebula ogórek czosnek Zalewa: 1 l wody ½ szklanki octu spirytusowego 7 dkg cukru 2,5 dkg soli 1 liść laurowy kilka ziaren pieprzu Sposób przyrządzenia: Wodę zagotować z przyprawami, gdy ostygnie dodać ocet. Cebulę obrać, pokroić w ósemki, małe ogórki, pomidory i obrane ząbki czosnku nałożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą. Dokładnie…

Ryba maślana w jarzynach

Składniki: 1 kg filetów z ryby maślanej 2 marchewki 1 pietruszka 1 por, biała część nieduży kawałek selera natka pietruszki oliwa z oliwy sok z cytryny sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę dokładnie opłukać, osączyć, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Obtaczać je w mące i smażyć na rozgrzanej…

Auszpik z indyka lub kapłona

Oczyścić dobrze i osolić indyka lub kapłona; nadziać jak zwykle, dobrawszy cielęcą wątróbkę, a zamiast cukru i rodzynków trochę tartej cebuli. Następnie nadziać indyka i gotować w obszernym radiu z oczyszczonymi cielęcymi nóżkami. Po dwóch godzinach indyk ma dosyć; ostudziwszy go, pokrajać w kawałki wraz z farszem. Nóżki cielęce z włoszczyzną wygotować do połowy, przecedzić,…