Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jarskie

Okra smażona panierowana

Składniki: 10 owoców okry 1 jajko 5 łyżek mąki kukurydzianej ½ szklanki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Okrę umyć, osuszyć, odciąć szypułki, pokroić na części. Jajko zmiksować, zalać nim pokrojoną okrę, odstawić na 10 minut. Mąkę kukurydzianą wymieszać z pieprzem i solą. Kawałki okry wyjąć z jajka, obtoczyć w mące z przyprawami. Olej rozgrzać w…

Okra w pikantnej marynacie

Składniki: 30 dkg okry 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili nasiona kopru, kolendry, gorczycy do smaku 1 szklanka octu winnego jabłkowego sól morska Sposób przyrządzenia: Okrę umyć, osuszyć, przyciąć szypułki, ciasno ułożyć w litrowym słoju. Dodać papryczkę chili i pozostałe przyprawy. Do octu dodać szklankę wody, doprowadzić do wrzenia, gorącą marynatą zalać okrę w słoju,…

Okra duszona z cebulą i papryką

Składniki: 50 dkg okry 1 cebula 2 czerwone papryki 3 łyżki masła imbir, kminek, kolendra do smaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, pokroić w paski, usunąć nasiona. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry.  Z okry odciąć szypułki. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć aż stanie się szklista, dodać paprykę, smażyć kolejne 5 minut,…

Cukinia duszona z pieczarkami, pomidorami

Składniki: 50 dkg młodej cukinii 30 dkg pieczarek 4 pomidory 2 cebule 2 łyżki oleju ½ szklanki bulionu grzybowego 1 łyżka mąki pszennej posiekana natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, pokroić. W rondlu podgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną w pół plastry…

Cukinia duszona z koprem włoskim

Składniki: 50 dkg młodej cukinii 2 łyżki posiekanego kopru włoskiego 1 łyżka oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cukinię, sól, pieprz, smażyć  aż plastry zaczną się złocić. Wyłożyć do miseczki, posypać koprem, wymieszać i podawać z dietetycznym pieczywem.