Składniki: 75 dag jarmużu 4 jajka 10 dag masła czerstwa bułka ½ szkl. mleka bułka tarta sól pieprz olej Sposób wykonania: Jarmuż zalać osoloną wodą i ugotować po czym go odcedzić i zemleć w maszynce. Następnie żółtka utrzeć razem z masłem i dodać powstałą masę do jarmużu. Doprawić do smaku i na koniec dodać białka…
Tag: jarmuż
Warzywa
Jarmuż z kiełbasą na smalcu
by Magda Jamrozik • • 0 Comments
Składniki: 750 g mrożonego jarmużu 1 łyżka smalcu ze skwarkami 1 cebula 1 łyżeczka bulionu sól 2 łyżki płatków owsianych 2 surowe kiełbasy Sposób wykonania: Jarmuż zalać 1,5 l osolonej wody i gotować około 2 minut. W między czasie posiekaną cebulę podsmażyć na rozgrzanym smalcu, wówczas wrzucić jarmuż i nadal dusić. Następnie bulion rozpuścić w…
Warzywa
Jarmuż w cieście naleśnikowym
by Magda Konieczka • • 0 Comments
Składniki: 50 dag jarmużu 1 ½ szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 2 jajka sól Sposób wykonania: Jarmuż wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na półtwardo. W między czasie mąkę wymieszać z mlekiem oraz jajkiem. Jarmuż odcedzić i zanurzać w cieście po czym smażyć je na rozgrzanym oleju.
Surówki
Surówka z jarmużu z żurawiną
by Edyta Adamek • • 0 Comments
Składniki: 500 g liści jarmużu 250 g żurawin 4-5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju sałatkowego sól pieprz cukier 2 jajka ugotowane na twardo Sposób wykonania: Olej rozetrzeć z solą, czosnkiem, pieprzem oraz cukrem po czym dodać 150 g żurawin i całość dokładnie zmiksować. Następnie listki jarmużu gotować we wrzątku około 2 minut, wówczas go odcedzić…
Warzywa
Jarmuż z rodzynkami i orzechami włoskimi
by Kasia • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. posiekanych orzechów 3 pęczki jarmużu 2 szkl. octu balsamicznego 1szkl. rodzynek ¼ szkl. miodu ¼ szkl. oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczony jarmuż wymieszać razem z rodzynkami i orzechami, dodać jeszcze ocet po czym pod przykryciem doprowadzić do lekkiego zagotowania i trzymać na ogniu ok. 5-10 minut. Następnie polać całość…