Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jaja

Jajka zapiekane z oscypkiem

Składniki: 5 jajek tarty oscypek lub inny twardy ser w ilości wg uznania 3 cebulki dymki posiekana zielona pietruszka sól, pieprz 1 łyżka masła tarta bułka Sposób przyrządzenia: Formę do tarty nasmarować masłem, posypać tartą bułką. Na reszcie masła zeszklić pokrojoną drobno cebulkę. 4 jajka wybić do miseczki, dodać ser, cebulę, zieleninę i przyprawy, wymieszać,…

Jajka w plastrach szynki zawijane

Składniki: jajka szynka w plastrach liście sałaty sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać, pokroić na ćwiartki. Tak przygotowane jajka oprószyć przyprawami, każdą ćwiartkę zawinąć w plaster szynki, spiąć wykałaczkami. Jeśli ktoś lubi może dodać majonezu. Podawać na listkach sałaty.

Jajka nadziewane pieczarkowym farszem

Składniki: 4 ugotowane na twardo jajka 8 pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki majonezu tarty żółty ser sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połowy, wyjąć żółtka. Małą łyżeczką ostrożnie powiększyć otwór pozostały po wyjętym żółtku. Pieczarki oczyścić drobniutko pokroić, podobnie pokroić obraną cebule. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć…

Omlet warzywny

Składniki: 4 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki masła 2 łyżki mąki garść posiekanej zieleniny ugotowane marchewka, pietruszka, seler pomidor Sposób przyrządzenia: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wymieszać z żółtkami, połączyć z mąką i śmietaną. Na rozgrzanej patelni z masłem wylać jajeczną masę, połączyć z pokrojonymi drobno warzywami i posieką zieleniną. Smażyć…