Składniki:
- 15 dag. mąki pszennej
- 120 ml. maślanki
- 3 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 dag. tłuszczu
- 10 dag. jagód
- 10 dag. truskawek
- syrop klonowy
Składniki: 1kg mąki ½ litra mleka kostka drożdży(10dag) 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 4jajka niepełna szklanka oleju szczypta soli Sposób przyrządzenia: Zrobić rozczyn, drożdże, odrobinę mleka ciepłego i cukru (pozostawić w ciepłym miejscu aż zaczną rosnąć).Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko podgrzane (nie może być gorące ) rozczyn, wszystko wlać do maki , dać…
Składniki: • około 2 kg jagód • 25 dag cukru • kawałek cynamonu • pół łyżki mąki pszennej Sposób przyrządzenia: Dojrzałe czarne jagody zalać taką ilością wody, by się tylko zamoczyły i zagotować dobrze, aż popękają, potem przetrzeć przez sito i postawić, żeby męty opadły. Wtedy zlać czysty sok, wsypać do niego cukier, wrzucić cynamon,…
Przebrać czysto l ½ litra jagód, opłukać, nalać wodą, aby się zamoczyły i rozgotować. Przecedzić przez sitko a skoro się ustoją, zlać z wierzchu czysty sok, włożyć trochę cynamonu, cukru 10 deka, jedną czwartą litra czerwonego wina i niech się razem zagotuje. Wlać do wazy i zanieść do piwnicy, żeby wystygła. Jeżeli zupa za rzadka,…
Składniki: • 2 kg jagód • 2 szklanki cukru • okolo 1 litra wody Sposób przyrządzenia: Jagody umyć i odsączyć. W garnku zagotować cukier z wodą aż zrobi się syrop. Jagody wsypać do słoików, mniej więcej do 4/5 wysokości i zalać syropem. Zamknąć słoiki i pasteryzowac około 25 minut. * w tych samych proporcjach mozna…