Składniki:
- 4 jabłka
- 4 łyżeczki konfitury
- garść rodzynków
- garść płatków migdałowych
- ½ szkl orzeszków ziemnych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki skórki z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Składniki: ½ kg polędwiczek 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 2 winne jabłka 1 cebula 1 kieliszek miodu pitnego sól pieprz Sposób wykonania: Posiekana cebulę udusić na rozgrzanym maśle. Wówczas osolić ją do smaku po czym dodać obrane i pokrojone na cząstki jabłka. Podlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem…
Składniki: 1 łyżka masła 2 winne jabłka 1 cebula 1 kieliszek miodu pitnego sól pieprz Sposób wykonania: Posiekana cebulę udusić na rozgrzanym maśle. Wówczas osolić ją do smaku po czym dodać obrane i pokrojone na cząstki jabłka. Podlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem przez kilka minut. Po tym czasie przetrzeć całość przez sito. Doprawić…
Składniki: ½ kg owoców kiwi ½ kg winnych jabłek ½ kg cukru ½ szkl wody 1 cytryna Sposób wykonania: Obrane owoce kiwi pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka również obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Następnie do rondelka wlać szklankę wody, dodać miód oraz cukier. Całość gotować na małym ogniu do uzyskania syropu. Wówczas dodać…
Składniki: ½ kg jarzębiny ¼ kg cukru ½ kg jabłek ½ kg gruszek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki brandy 1 op środka żelującego Sposób wykonania: Jarzębinę dokładnie oczyścić po czym wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć ją do garnka, podlać odrobiną wody. Zasypać je cukrem i dusić do miękkości…