Składniki:
• piers indyka
• 25 dag włoszczyzny
• 2 dag masła
• 1 dag masła
• 5 pieczarek
• sok z połowy cytryny
• kieliszek białego wina
• rzeżucha
• sól
Oczyścić zwyczajnym sposobem indyka, odjąć od niego podrób, a z całego indyka ściągnąć ostrożnie skórkę. Mięso z niego wraz z kośćmi ugotować krótko z włoszczyzną i korzeniami, a po ugotowaniu pokrajać mięso jak najdrobniej, wątróbkę od indyka na surowo utrzeć i domieszać do mięsa, potem dodać drobno krajanej gotowanej słoniny, trochę cielęciny gotowanej, korniszonów, trufli,…
Oczyścić dobrze i osolić indyka lub kapłona; nadziać jak zwykle, dobrawszy cielęcą wątróbkę, a zamiast cukru i rodzynków trochę tartej cebuli. Następnie nadziać indyka i gotować w obszernym radiu z oczyszczonymi cielęcymi nóżkami. Po dwóch godzinach indyk ma dosyć; ostudziwszy go, pokrajać w kawałki wraz z farszem. Nóżki cielęce z włoszczyzną wygotować do połowy, przecedzić,…
Składniki: • 50 dag piersi z indyka • 2 jabłka • 2 cebule • 2 banany • 2 żółtka • szklanka ryżu • szklanka bulionu z kostki • szklanka śmietany – 18proc. • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego • 4 łyżki oliwy • łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej • łyżka wiórków kokosowych • łyżeczka drobno posiekanej…