Składniki: 4 filety z indyka 2 cytryny 2 limonki 1 por/ biała część 10 cebulek szalotek ½ szklanki płynnego miodu 10 suszonych pomidorów 10 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli pieprz ziele angielskie/zmielone/ 3 łyżki smalcu Sposób przyrządzenia: Cytryny i limonki sparzyć i zetrzeć skórkę. Z limonek wycisnąć sok i połączyć z płynnym…
Tag: indyk
Indyk
Indyk w piwie
by Małgorzata Jucha • • 0 Comments
Składniki: 1 pierś z indyka opakowanie zupy cebulowej 1 szklanka jasnego piwa 3 -4 łyżki masła 3 łyżki majonezu pieprz, sól do smaku Sposób przyrządzenia: Pierś z indyka natrzeć niewielką ilością soli i pieprzu, obtoczyć w zupie cebulowej. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego uprzednio masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 200 stopni i piec…
Indyk
Piersi z indyka nadziewane suszonymi morelami i śliwkami
by Dagmara Raś • • 0 Comments
Składniki: 2 piersi z indyka 10 dkg suszonych moreli 10 dkg suszonych śliwek bez pestek 2 cebule 1 ½ łyżeczki cynamonu olej do smażenia szklanka ryżu łyżeczka masła Sposób przyrządzenia: Piersi z indyka umyć, osączyć na papierowym ręczniku, przekroić wzdłuż, naciąć kieszeń. Natrzeć solą i pieprzem. Śliwki i morele zalać na moment wrzątkiem i osączyć.…
Indyk
Pieczony udziec z indyka
by Oliwia Pastusiak • • 0 Comments
Składniki: ok. 1,5 kg udźca z indyka 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki sok z ½ cytryny ½ skl. oleju Sposób wykonania: Z udźca usunąć kości i mięso przełożyć do miski. Następnie rozgnieciony czosnek utrzeć z solą, musztardą, miodem obiema paprykami,…
Indyk
Indyk z orzechami i cukinią
by Gabriela Drężek • • 0 Comments
Składniki: 2 kg filetów z indyka 1 cukinia 10 dag orzechów pistacjowych 20 dag żółtego sera 2 cebule 2 łyżki oleju sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę oraz cukinie pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. W między czasie ser zetrzeć na tarce a orzechy zemleć. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie mięso rozbić aby powstał płat,…