Składniki: Przegrzebki: 50 dkg małży przegrzebek 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka posiekanego imbiru sól, pieprz Salsa: 2 obrane ze skórki, pokrojone w kostkę brzoskwinie (mogą być konserwowane) 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę 1 ostra papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę 1 łyżka soku z cytryny ¼ szklanki drobno posiekanej natki kolendry lub pietruszki…
Tag: imbir
Zakąski
Jajka z ostrym farszem
by Daga • • 0 Comments
Kurczak
Aromatyczny kurczak w sosie ostro słodkim
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg udek z kurczaka 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 drobno posiekany ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego w słomkę imbiru 1,5 łyżki sosu rybnego ¼ łyżeczki soli 1 pokrojoną w ósemki cebula 2 młode cebulki pokrojone w 5 cm odcinki natka pietruszki lub kolendry płatki ostrej papryki do smaku Sposób przyrządzenia: W…
Łosoś
Łosoś glazurowany
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetu z łososia ze skórą Glazura: 2 łyżki miodu 1 łyżeczka tartego imbiru 2 łyżeczki posiekanego szczypioru lub szczypiorku ½ szklanki nisko solonego sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny pieprz Sposób przyrządzenia: Wymieszać wszystkie składniki glazury, polać nią łososia, odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i…
Kurczak
Aromatyczny kurczak po Tajwańsku
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 1 kurczak podzielony na 16 części 6 zgniecionych ząbków czosnku 1o plasterków imbiru ½ szklanki oleju sezamowego lub oliwy ½ szklanki sake 1/3 szklanki sosu sojowego 1 łyżka posiekanej bazylii Sposób przyrządzenia: W woku lub dużej patelni rozgrzać część oleju, obrumienić na nim kurczaka na brązowo. Dodać imbir i czosnek, chwilę smażyć mieszając. Dodać…