Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: imbir

Pikantny dżem z papryki, czereśni, imbiru i jabłka

Składniki: 4 pokrojone drobno ostre papryki 1 duże, kwaśne jabłko, oczyszczone, pokrojone w kostkę 1 kg czereśni bez pestek, rozdrobnione 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki octu jabłkowego 1,5 łyżeczki tartego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli szczypta mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić…

Siczuańska sałatka z ogórków

Składniki: 2 ogórki pokrojone wzdłuż na ósemki o długości  5 cm 3 dkg imbiru pokrojonego w „zapałkę” 1 oczyszczona z nasion pokrojona w paseczki czerwona paryczka chili sól Sos: 1,5 łyżki oleju sezamowego 1,5 łyżki sosu chili 1,5 łyżki octu ryżowego 1,5 łyżeczki cukru Sposób przyrządzenia: Ogórki posolić, umieścić na sicie aby obsączyły się z…

Filet z kurczaka duszony z dodatkiem imbiru

Składniki: 3 filety z kurczaka 2 łyżki pokrojonego drobno imbiru ½ cebuli pokrojonej w grube plastry ½ zielonej papryki pokrojonej jak cebula sól, pieprz Marynata: 1 łyżka wina ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki kukurydzianej kilka kropli oleju sezamowego szczypta mielonego pieprzu Sos: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sake 1 łyżeczka brązowego…

Sos musztardowy z imbirem

Składniki: 1 łyżka musztardy 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mleka skondensowanego 6 łyżek jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Do musztardy dodać jogurt oraz mleko skondensowane. Następnie doprawić do smaku sokiem z cytryny i sproszkowanym i birem. Całość dokładnie wymieszać.

Kruszon gruszkowy z jeżynami

Składniki: 2 butelki soku gruszkowego starty imbir 5 łyżeczek herbaty assam 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki syropu cukrowego sok z 2 cytryn 2 butelki wody mineralnej 250 g jeżyn Sposób wykonania: 1 butelkę soku gruszkowego wymieszać z imbirem i wstaiwc do lodówki. W miedzy czasie herbatę zaparzyć w 250 ml wody. Następnie syrop cukrowy…