Składniki: 70 dkg świeżych gąsek 2 łyżki masła roślinnego 1 duża cebula 1 szklanka śmietany sól, pieprz do smaku 3 łyżki posiekanego zielonego koperku Sposób przyrządzenia: Gąski umyć, pod bieżącą wodą bardzo dokładnie. Pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i razem z grzybkami poddusić we własnym sosie pod przykryciem. Pod koniec duszenia…
Tag: grzybowe
Listy
Duszone borowiki ze śmietaną Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg świeżych borowików 1 duża cebula 2 łyżki masła roślinnego 1 szklanka śmietany 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Młode borowiki umyć, pokroić w paski, osączyć na sicie. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Grzyby i cebulę dusić pod przykryciem we własnym sosie do miękkości.…
Listy
Boczniaki w panierce
by Tomek Barański • • 0 Comments
Składniki: 400 g boczniaków 5 łyżek oleju 2 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki maki 3 łyżki bułki tartej sól pieprz Sposób wykonania: Boczniaki oczyścić po czym oprószyć solą ora pieprzem. Następnie obtoczyć je w mace, potem w roztrzepanych jajkach a na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju około 5 minut z każdej…
Listy
Kurki smażone na maśle – Malwiny
by Malwina Kurowska • • 0 Comments
Składniki: 500 g kurek 1 cebula 3 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić po czym większe pokroić na połówki a małe pozostawić w całości . Następnie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle po czym wrzucić o niej grzyby. Cały czas mieszając smażyć na silnym ogniu około 20 minut. Na koniec doprawić do…
Listy
Rydze z patelni
by Eliza Orzechowska • • 0 Comments
Składniki: 500 g rydzów 4 łyżki sklarowanego masła sól pieprz Sposób wykonania: Rydze oczyścić, małe pozostawić w całość a większe pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wrzucać je partiami na rozgrzane masło i smażyć około 3 minut z każdej strony. Po usmażeniu oprószyć solą oraz pieprzem.