Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grzyb

Grzyby po myśliwsku

Składniki: 1 kg grzybów 10 dkg słoniny 3 cebule 2 łyżki oleju 5 jagód jałowca ½ szklanki śliwek bez pestek posiekana natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, większe pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę słoninę, przyrumienić, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebule, zeszklić mieszając. Do tak przygotowanego tłuszczu dodać…

Grzyby zapiekane z kaszą gryczaną

Składniki: 50 dkg grzybów 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka śmietany 3 łyżki oliwy 1 cebula 1 jajko sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kasze ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, schłodzić. Grzyby obrać, pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną w kostkę cebulę, dodać grzyby i dusić przez około 15  minut. Do rondla z grzybami…

Grzyby z patelni z sosem śliwkowym

Składniki: 1 kg grzybów leśnych 2 cebule 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sos: 1 szklanka powideł śliwkowych 3 żółtka jaj ½ szklanki białego wina sól, papryka mielona Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, podzielić na połówki lub w przypadku grzybów większych na 4 części. Cebulę obrać, drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę,…

Grzyby zapieczone z bakłażanami

Składniki: 3 bakłażany 20 dkg grzybów leśnych 2 cebule 2 łyżki oliwy 4 łyżki tartego żółtego sera 2/3 szklanki śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bakłażany pokroić w plastry, posolić, odstawić na 30 minut i osuszyć z wydzielającego się soku. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić na niej cebulę, dodać bakłażany ,…