Składniki: 40 dag polędwicy 4 kromki bułki 4 cienkie plasterki pasztetu ½ łyżeczki posiekanego rozmarynu 2 łyżki masła sól pieprz 1 łyżeczka starego parmezanu Sposób wykonania: Kromki posmarować masłem oraz pasztetem. Następnie ułożyć na nich kotlety. Kotlety oprószyć rozmarynem oraz solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć kawałek masła. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 15…
Tag: grzanka
Porady i Ciekawostki
Grzanki z grzybami i serem twarogowym
by Renata Kalita • • 0 Comments
Składniki: 4 bułki kajzerki 15 dag świeżych grzybów 20 dag sera twarogowego 1 cebula 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła 1 łyżka parmezanu 1 łyżka posiekanej bazylii sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas dodać pokrojone grzyby i trzymać na małym ogniu około 15 minut. Doprawić do…
Porady i Ciekawostki
Grzanka serowa
by Małgorzata Gorczyca • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki masła 45 dag sera cheddar 1 szkl piwa jajko łyżeczka ostrej musztardy łyżeczka papryki w proszku Sposób wykonania: Masło rozpuścić w kąpieli wodnej po czym dodać starty ser i cały czas mieszając gotować ąz ser zacznie się topić. Wówczas nie przerywając mieszania wlewać stopniowo piwo. Gotować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać…
Listy
Czosnkowe tosty z grilla
by Ewelina Pasich • • 0 Comments
Składniki: 5 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego 1 obrany, duży ząbek czosnku 1 łyżka dobrej oliwy sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Chleb opiekać na dobrze nagrzanym grillu często go odwracając. Opiekamy do momentu aż pieczywo zacznie się rumienić. Każdą porcję opieczonego chleba nacieramy ząbkiem czosnku i smarujemy oliwą i ewentualnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Przekąski
Panierowane grzanki*
by Myszka • • 3 komentarze
Składniki: 1 bułka wrocławska 2 jajka 1/3 szkl mleka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Bułkę pokroic na sredniej grubości kromki, jajka rozkłócić z mlekiem, doprawić pieprzem i solą.Na głębokiej patelni rozgrzać dosyć dużą ilość oleju ,kromki bułki zanurzać w jajku i od razu kłaść na patelnię. Usmażyć z jednej strony…