Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gruszki

Sos z gruszek i pigwy

Składniki: 1 szkl cukru 2 szkl wody laska cynamonu 2 pigwy 2 gruszki azjatyckie 2 jabłka ½ szkl jogurtu waniliowego Sposób wykonania: W naczyniu żaroodpornym podgrzać wodę z cukrem i laską cynamonową. Następnie dodać pigwy-obrane i pokrojone na mniejsze kawałki. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 40 minut. Po tym czasie dodać obrane…

Gruszki z zielem angielskim

Składniki: 4 gruszki 300 ml soku z pomarańczy 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 60 g rodzynek 2 łyżki jasnego brązowego cukru starta skórka z pomarańczy Sposób wykonania: Gruszki obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Następnie przełożyć gruszki do rondelka. Dodać rodzynki, cukier, ziele angielskie oraz sok pomarańczowy. Całość podgrzewać na małym ogniu aż…

Gruszki w białym winie Izy

Składniki: 750 ml białego wina skórka starta z cytryny 8 goździków 2 laski cynamonu 1 szkl cukru 4 gruszki ½ l truskawek 1 łyżeczka wanilii 8 gałązek mięty Sposób wykonania: Do garnka wlać wino, dodać do niego skórkę z cytrynu, goździki, ½ szkl cukru oraz cynamon. Całość doprowadzić do wrzenia po czym włożyć gruszki przekrojone…

Chutney ananasowy

Składniki: 1 ananas 2 kwaśne jabłka 2 gruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanego imbiru garść rodzynków 1 szkl octu winnego 1 szkl cukru sól pieprz   Sposób wykonania: Rodzynki zalać wodą i odstawić. W między czasie jabłka i gruszki obrać, pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne. Następnie ananasa pokroić w kostkę a czosnek…

Marynata wieloowocowa

Składniki: 1 kg owoców: śliwek, jabłek, gruszek 1 szkl cukru kilka goździków kawałek kory cynamonu kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Wodę z dodatkiem ½ łyżeczki kwasku cytrynowego zagotować. W miedzy czasie gruszki i jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne po czym szybko włożyć na…