Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: groszek

Potage Saint-Germain

Składniki: • 50 g mrożonego groszku • 2 szklanki lekkiego bulionu wołowego • 2 szklanki wody • 1 duża cebula • 100 ml śmietanki kremowej • 4 kromki bułki • 50 g masła • szczypta mięty • szczypta gałki muszkatołowej • natka pietruszki do dekoracji • sól, świeżo mielony pieprz Sposób przyrządzenia: Rozgrzej w rondlu…

Galaretka z golonki

Składniki: • 2 średnie golonki wieprzowe • włoszczyzna • puszka groszku konserwowego • 2 listki laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego • cytryna • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Golonki opłukać, zalać 6 szklankami zimnej wody. Włożyć ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na najmniejszym ogniu 3 godziny. Na 30 minut przed końcem gotowania włożyć oczyszczoną…

Schab z papryką i groszkiem

Składniki: • ząbek czosnku • 1,4 kg schabu wieprzowego z kością • sól • pieprz • gałązka rozmarynu • 3 gałązki tymianku • listek laurowy • 3 cebule • 1 kg marchewek • 3 żółte papryki • 2 łyżki oliwy • łyżeczka cukru • 15 dag mrożonego groszku • 10 dag śmietany kremówki • 2…

Zapiekanka z cielęciny i warzyw

Składniki: • 30 dag cielęciny bez kości • słoik marchewki z groszkiem • cebula • kostka bulionu warzywnego • łyżeczka przyprawy prowansalskiej • łyżka jasnego sosu sojowego • 50 dag ziemniaków • jajo • 1/2 szklanki śmietany 18-proc. • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso zalać dwiema szklankami wrzącego bulionu warzywnego i gotować do miękkości. Wyjąć…

Małże św. Jakuba z chilli i limonką

Składniki: • 500 g małży św. Jakukuba (przegrzebki, scalops) • 185 g zielonego groszku (strączki) • 185 g fasolki szparagowej • 60 ml białego wina sos cytrynowy: • 3 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z limonki • 2 łyżki czerwonego octu winnego • 1 łyżeczka pasty chilli • 1 łyżeczka posiekanego koperku • czarny…