Składniki: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 450 g mielonej jagnięciny 3 łyżki pasty pomidorowej 150 g suszonych pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka czerwonego octu winnego 150 ml rosołu z kurczaka sól pieprz 1 bakłażan 6 łyżek masła 40 g mąki 600 ml mleka 200 g greckiego sera…
Tag: grecja
Porady i Ciekawostki
Zupa z pieczonych warzyw
by Piotr Ruciński • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Sos musztardowy z kaparami Julii
by Julia Sołtys • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 ml greckiego jogurtu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanych kaparów 1 łyżka ziaren gorczycy sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Wówczas dodać jogurt, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i…
Porady i Ciekawostki
Makaron zapiekany z sosem z jagnięciną
by Marzena Stolarczyk • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 650 g chudej mielonej jagnięciny 400 g pomidorów z puszki z zalewą szczypta cukru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka osiekanego majeranku 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki mielonych goździków sól pieprz 225 g makaronu rurki 2 jajka 300…
Porady i Ciekawostki
Faszerowane liście winorośli
by Natalia Kaszuba • • 0 Comments
Składniki: 225 g liści winorośli 115 g ryżu arborio 175 ml oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 55 g orzeszków piniowych 55 g rodzynków 3 szalotki 1 łyżka posiekanej mięty 1 łyżka posiekanego kopru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz sok z cytryny cząstki cytryny Sposób wykonania: Liście zalać wrzątkiem i odstawić na 20…