Składniki:
0.5l lodów
10 dag mąki
180 ml mleka
20 ml miodu
1 łyżka oleju sezamowego
1 jajko
1 l oleju roślinnego do smażenia
Składniki: 75g masła 200g wiórków kokosowych 175g skondensowanego mleka kilka kropli barwnika spożywczego (wg uznania) Sposób przyrządzenia:W rondlu roztopić masło, ciągle mieszając. Dodać wiórki, wymieszać. Wlać mleko i barwnik, ciągle mieszając, gotować 7-10 min. Rondel zdjąć z ognia i przestudzić zawartość. Schłodzoną masę uformować i pokroić na prostokąty. Studzić jeszcze godzinę i podawać. (można…
Składniki: 2 opakowania budyniu waniliowego 25 dkg masła 2/3 szklanki cukru Sposób przyrządzenia:Budynie ugotować z cukrem według przepisu na opakowaniu, z tym że w proporcjach na jedno opakowanie -ugotować dwa budynie, muszą być gęste. Jak masa wystygnie zmiksować z masłem i gotowe.Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” Agap
Składniki: 125g masła 80g cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 8-10 szt landrynek 1 szklanka mąki 1 szczypta soli Sposób przyrządzenia:Masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli połączyć, dodać jajko i mąkę. Zawinąć w folie i na 2 godziny do lodówki. Rozwałkować ciasto i wycinać foremkami ciasteczka, robiąc w środku ciacha dodatkowe okienko. Landrynki…
Składniki: 200 g migdałów 5 białek 300 g cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Sposób przyrządzenia:Migdały zemleć, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, wymieszać. Odłożyć 2 łyżki. Do pozostałej masy dodać migdały, cynamon, wymieszać i zagnieść, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć, rozwałkować, wycinać kółka lub pokroić na kwadraty, pokryć je odłożoną pianą,…