Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gotowanie

Sułtańska przekąska

Motto Janka: Dla mnie frajda jest to, że ktoś z tego może skorzystać Składniki: skórki z pomarańczy, cytryny* orzechy włoskie, obrane ziarna podzielone na 4* rodzynki (najlepiej takie większe) lub inne owoce suszone można również, jak i orzechy laskowe* 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka obranych migdałów 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 1/2 szklanki kakao rozpuszczalnego…

Greckie pięty

Składniki: 2 ½ szklanki mąki 1 masło/margaryna 2 łyżeczki cukru pudru 1 serek homo szczypta soli Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zagnieść w rękach, odstawić na 1-2 godz. do lodówki Ciasto rozwałkować, szklanką/literatką wycinać kółka, dodać farsz (owoce, dżem, itp.) , sklejać tak jak pierogi. Jeśli nie dodamy do ciasta cukru, pięty możemy nadziewać mięsem, kapustą…

Makaroniki Myszki

Składniki: 1kg mąki 1jajko 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 10 dag drożdży 1 łyżeczka octu 1 opakowanie cukru waniliowego Sposób przyrządzenia: Mleko, cukier i margarynę podgrzać, a następnie dodać rozkruszone drożdże. Mąkę przesiać przez sito do miski.  Wymieszać z cukrem waniliowym. Dodać jajko, ocet oraz ciepłe mleko z drożdżami. Dokładnie zgnieść…

Owoce egzotyczne – Nieśplik

Nieśplik (Eriobotrya), rodzaj z rodziny różowatych, ok. 10 gatunków występujących na terenie Chin i Japonii. Nieśplik japoński (Eriobotrya japonica) jest dość popularnym drzewem owocowym, uprawianym szeroko w klimacie ciepłym. Owoce do 10 cm średnicy, dojrzewają wczesną wiosną i dlatego są bardzo cenione. Jego kuliste lub gruszkowate jagody osiągają 5 cm średnicy. Ich skórka i miąższ…