Składniki: 1 szklanka syropu klonowego 3 szklanki brązowego cukru 1 szklanka cukru białego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietany 35% 1 łyżeczka masła orzech włoskie esencja waniliowa do smaku Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu wymieszać syrop klonowy, cukier brązowy i biały, proszek do pieczenia, mleko i śmietanę, doprowadzić do wrzenia…
Tag: gotowanie
Desery
Mandarynki w likierze
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 1 kg słodkich mandarynek bez pestek 0. 75 l wódki 3 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Mandarynki dokładnie myjemy pod ciepłą, bieżącą wodą, kroimy w poprzek na połowę i umieszczamy w czystych słojach. Do każdego słoja dodajemy część cukru i zalewamy alkoholem. Słoje szczelnie zamykamy i odstawiamy na 30 dni co drugi dzień je odwracając…
Kisiel
Kisiel malinowy z owocami
by Babciagramolka • • 0 Comments
Składniki: 1 kisiel malinowy z cukrem 20 dag malin, mogą być mrożone 1/2 litra wody Sposób przyrządzenia: Odlać 1/2 szklanki wody i rozrobić w niej kisiel. Resztę wody zagotować z malinami. Wlać rozrobiony kisiel .Zagotować mieszając aż zgęstnieje. Przelać do pucharków. Można podawać udekorowany bitą śmietaną.
Desery
Arbuz w likierze Amaretto
by Marta • • 0 Comments
Składniki: 4 szklanki miąższu arbuza pokrojonego w kostkę (bez pestek) 1/3 szklanki likieru pomarańczowego lub o innym ulubionym smaku ½ szklanki śmietany 36% ½ szklanki rozdrobnionych migdałów 2 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Śmietanę mocno schłodzić, ubić „na sztywno” Arbuza podzielić na porcje, skropić obficie likierem (pozostawiając 2 łyżki), odstawić w chłodne miejsce. Ubitą śmietanę wymieszać…
Desery
Bananowe chipsy
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 4 banany Sposób przyrządzenia: Banany obrać, pokroić w plastry grubości około 5 mm. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem do pieczenia, rozłożyć warstwę plastrów banana. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez około 15 minut. Chipsy powinny być chrupkie. Aby plastry się nie przyklejały można filię, pergamin lekko natłuścić oliwą.…