Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gotowanie

Pigwa w syropie winnym

Składniki: 1 kg owoców pigwy 1 szklanka cukru 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżeczka cynamonu 6 goździków 2/3 szklanki słodkiego białego wina Sposób przyrządzenia:Owoce umyć i osuszyć. Obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, usunąć zdrewniały środek wraz z gniazdami nasiennymi, skórki i resztek nie wyrzucać. Każdą ćwiartkę przekroić wzdłuż…

Ciasteczka Migdałowe Mrówki

Składniki: 2,5 szklanki rozdrobnionych słodkich migdałów 1 szklanka cukier 1 łyżeczka mielony cynamon 1 łyżeczka mielony kardamon skórka otarta z jednej cytryny ¼ szklanki miodu 2 lekko ubite białka jaj Sposób przyrządzenia:W dużej misce dokładnie wymieszać cukier, migdały, cynamon, kardamon i otartą z cytryny skórkę. Dodać miód i dokładnie wyrabiać masę dodając stopniowo białko aż…

Domowe toffi

Składniki: 1 szklanka masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki syropu klonowego 3 łyżki wody 25 dkg wiórków czekoladowych 1,3 szklanki posiekanych migdałów Sposób przyrządzenia: W rondlu rozpuścić masło, dodać cukier, syrop i wodę, podgrzewać cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i dokładnie wymieszają, a mieszanka zacznie wrzeć przelewamy ją do wysmarowanej cienko masłem formy…

Rumowe jajeczka

Składniki: 1,5 szklanki różnych orzechów migdały słodkie sparzone i obrane ze skórki 1,5 szklanki pokruszonych drobno wafli i herbatników ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu mielonego – opcjonalnie 2 łyżki kakao 2 łyżki syropu kukurydzianego ¼ szklanki esencji rumowej rozcieńczonej wodą lub rumu Sposób przyrządzenia: Orzechy ułożyć na blasze do pieczenie…

Bananowe ciasteczka

Składniki: 4 duże dojrzałe banany 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżka rumu lub wódki olej do głębokiego smażenia Sposób przyrządzenia: Banany obrać, rozgnieść widelcem, dodać mąkę, jajka, cukier, alkohol, dokładnie wymieszać. W rondlu rozgrzać olej, moczyć w nim łyżkę, nabierać ciasto i wkładać do bardzo gorącego  oleju. Smażyć na złoty kolor,…